Tandlossning

Drabbar i sin allvarligaste form ung. 10 % av befolkningen över 40 års ålder.
Lömsk. Kan härja i munnen under lång tid utan att ge symptom.
En dag märker man att tänderna börjar se längre ut än vanligt eller att det blir större mellanrum mellan tänderna eller att tänderna helt enkelt känns lösa.

Vad krävs för att få tandlossning?
1. Tänder
2. Elaka mikroorganismer i olika former
3. Nedsatt motståndskraft mot tandlossning
4. Förmåga att bilda tandsten.

Tänder
Kan drabba alla tänder i munnen eller bara ett fåtal. Sjukdomen går ofta i skov. Aktiva perioder avlöses av lugna sjukdomsperioder. Finns i akut och kronisk form.

Elaka mikroorganismer. Dessa bryter ner det fäste som gör att tanden sitter fast i käken. Man får en inflammation som lätt kan diagnostiseras av tandläkare eller tandhygienist.
De flesta av oss har ungefär samma flora av mikroorganismer i munnen,man räknar grovt med 300 olika arter i munnen. De flesta är nyttiga för oss, men andra är skadliga.

Vilka får då tandlossning?
Ja, i dagsläget kan vi inte peka ut vilka som kommer att drabbas av tandlossning.
Vi kan bara konstatera att vissa patienter har hög motståndskraft mot sjukdomen och andra låg.

Vad är tandsten?
Tandsten är en hård beläggning som är en blandning av kalk och bakterier.

Hur motverka tandlossning?

Gå till tandläkare eller tandhygienist! Vi kan på ett mycket tidigt stadium upptäcka en begynnande tandlossning och vi kan tillsammans med patienten bota sjukdomen.
Håll tänderna rena från beläggningar med vanlig tandborste, eltandborste och andra hjälpmedel såsom tandtråd,tandsticka och mellanrumsborstar.
Använd tandkräm som minskar tandstensbildningen. Jag rekommenderar alltid Colgate Total eller Pepsodent Ultra till mina patienter.